japanu auto klubs, forums, auto daļas - japcar.lv
LV EN RU LT EE DE FR JP

Login Form

Aizmirsāt paroli?
Vēl neesat reģistrējies? Reģistrācija

Atbalsta

Turbīnu serviss

Toyota 86, GT 86, FT-86, Subaru BRZ, Scion FR-S, toyobaru
Reklāma:
Eiropas hitu radio, ehr
Slavenības un zvaigznes
Antique restored furniture
Visi radio internetā
Aviācija, pilotu skolas
Ultra Racing

Foruma sākums Meklēt   DalībniekiDalībnieki   Reģistrēties   Profils   Vēstules   Pieslēgties 

Eļļas izvēles Mūžsenais Karš :D
Iet uz lapu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nākošais

Ievietot jaunu tēmu   Atbildēt    FORUM -> Ar auto saistīts bazars
Autors Vēstule
BriinumsBo
iedomīgs vējagailis

Ziņas: 10689
Atrašanās vieta: Riverside, tru storii

ZiņaZiņots: Pir Sep 27, 2010 7:55 am   Eļļas izvēles Mūžsenais Karš :D  
BriinumsBo rakstīja:
skatos ka Mobil1 piedaavaa dazhadas elljas no kuraam nevaru izveeleeties: 0w30, 0w40, 5w30, 5w40, 5w50 :/

kaada piemeram ir starpiiba starp 5w30 un 5w50 ? es saprotu ka biezums vienaads, bet vairaak visaadi meesli klaat tam 5w50, lai tureetu lielaaku diapozonu? vai otraadi?

soulfreak rakstīja:
ja interesē nereāli kruta eļļa, tad noteikti 10W60 sintētika! Speciāli paredzēta lielām slodzēm, augstām temperatūrām, turbo-ļurbo, karoče, sporta motoriem Smile

BriinumsBo rakstīja:
soulfreak rakstīja:
ja interesē nereāli kruta eļļa, tad noteikti 10W60 sintētika! Speciāli paredzēta lielām slodzēm, augstām temperatūrām, turbo-ļurbo, karoče, sporta motoriem Smile

jaa jaa, ziemaa noteikti.. pie -35 taa ellja sasalst, pie -20 nekas labaaks nevar buut

Uldis rakstīja:
BriinumsBo rakstīja:
kaada piemeram ir starpiiba starp 5w30 un 5w50?

Cik es atceros, tad otrais cipars norāda temperatūru pie kuras tā eļļa saglabā kkādas noteiktas īpašības. Tātad 5W30 pa ielu tev derēs, bet ja uzkarsīs virs ikdienas darba temperatūras (trasē piemēram), tad zaudēs īpašības un pamazām tuvosies ūdenim. Līdz ar to daudz lielāka iespējamība noraut šāles utt.

Noreklamēja man kkādu 0W60, ka to pat ar benzīnu nevarot nomazgāt no kloķenes! Laughing koč baigi krutā esot... Bet maksājot padsmit latus litrā. neesmu pārbaudījs cenas.
Es savējam ielēju 5W50... atveda man kanniņu no Zviedriem.

P.S. Pie tam tas, ka abām tavām pieminētajām ir 5W, nenozīmē, ka abas ir sintētikas.. tas jāskatās atsevišķi.

ParaTr00per rakstīja:
soulfreak rakstīja:

lūk uz šī mīta arī visa tā krutās eļļas tirgošana turās :shura:

eļļas labumam ar tās biezumu ir visai attāls sakars. cipariņi eļļas nosaukumā norāda tikai viskozitātes klasi, nevis labumu. cipars pirms W norāda viskozitātes klasi 0C temperatūrā un cipars pēc W norāda viskozitātes klasi 100C temperatūrā. dažādu ražotāju vienādas visozitātes klases eļļas var atšķirties pēc ļoti daudziem parametriem, arī pēc viskozitātes Smile viena 10W40 pie 0C var būt mazliet biezāka nekā cita 10W40. tiesa, jebkura standartiem atbilstoša 10W40. viskozitātes klases eļļa pie 0C būs biezāka par jebkuru 5W40. eļļas labumu nosaka:
* zemākā tecēšanas temperatūra (pour point) - lai dzinējs eļļotos pie zemām temperatūrām;
* pašuzliesmošanas temperatūra (self ignition temperature) - eļas spēja neaizdegties augstā temperatūrā;
* spēja pretoties eļļas plēves pāraušanai (shear strength) - eļļas spēja saglabāt šķidro berzi, atdalīt berzes pāri ar eļļas slāni pie slodzes;
* eļļas spēja pretoties oksidēšanai (thin film oxygen uptake) - eļļas speēja saglabāt savas sākotnējās īpašības pie ķīmiskas/termiskas slodzes, spēju nenovecot;
* eļļas spēja neiztvaikot augstās temperatūrās (NOACK volatility) - eļļas šķidrākajām frakcijām iztvaikojot, eļļošanu nodrošina vairs tikai biezākās frakcijas, kas nozīmē plūstamības samazināšanos un sliktāku eļļošanu;
* un gaņauka vēl 42098753498753479805 lietas, par kurām man nau ne nojausmas... Smile

tātad secinam, ka *laba* eļļa būs:
* šķidra zemās temperatūrās (noteikti 0W klases), kas nodrošinās labu eļļošanu zemās temperatūrās (arī +20C ir zema temperatūra eļļai);
* šķidra augstās temperatūrās (atkarībā no motroa nojātības/šķirbainuma pakāpes klase varētu būt 20-50);
* neuzliesmojoša nepieciešamajā dzinēja darba temperatūrā;
* ar augstu pretestību pret eļļas plēves saraušanu;
* ar augstu termisko stabilitāti pret iztvaikošanu;
* ar augstu ķīmīsko un termisko noturību pret novecošanu - šo te var "labot" biežāk mainot eļļu.

10w60 bus "atvilcējiem ar nojātiem motoriem", kuram šķirbas motorā neļauj lietot šķidrāku eļļu. Smile augstapgriezienu un turbo motoriem labāk pēc iespējas sķidrāka eļļa - eļļas plūsma ir straujāka un eļļa labāk dzesēs un eļļos berzes pārus. eļļas spiediens ir nepieciešams *pietiekams*, nevis "jo augstāks, jo labāks". motoram svarīgāks ir nevis augsts eļļas spiediens, bet tieši liela eļļas caurplūde. pamēģiniet caur salmiņu strauji iesūkt biezu piena kokteili, tad arī varbūt radīsies priekšstats, ko jūt motors, kad tajā salej 10W60 un atvelk... Laughing tas pac attiecas uz eļļas filtru - kad strauji uzgāzējot, caur to mēģināsies izpūst cauri daudz biezas eļļas, filtrā pavērsies drošības vārsts, un eļļa plūdīs nefiltrēta - visa lielā nauda par spōōrta eļļas filtru vējā... Smile

personīgi es lietotu kvalitatīvu, pazīstama kantora eļļu (piemēram castrol, motul), 0Wkautkas, kur "kautkas" būtu 30 neizdilušam dzinējam un 40-50 padilušam dzinējam. piemēram volvo B230FK dzinējs ar ~250kkm nobraukumu no maiņas līdz maiņai 10kkm varēja braukt ar motul 8100 0W30, bez ievērojama eļļas līmeņa krituma.

soulfreak rakstīja:
ōkēi Smile paldies par daudz maz saprotamu skaidrojumu, līdz šim man tas viss bija kā morzas ābece Laughing

tātad, es lietoju Castrol EDGE 0W40 no veikala plaukta 5L kanniņas Smile (tā kā vajadzētu būt tam arī iekšā) motors ap 80K km, mīl dzīvot pie 8K rpm ir gan valve timing gan valve lift. Cik noprotu, tad izvēle ir pareizā!? Labs zīmols un šķidra eļļa...

pie reizes gribās pajautāt, ko varētu vēl no labumiem piegāzt klāt eļļai, lai motors kļūtu "mierīgāks"... palasījos par visādiem tur brīnumlīdzekļiem xado un molilatiem... bet noprotu, ka labai eļļai tas viss jau klāt un nav vajadzīgas piedevas... jebšu tomēr? Wink

ParaTr00per rakstīja:
nu kastrolis 0w40 ir ljoti laba izveele ikdienai, IMHO. taa noteikti nav shkjidra eljlja darba temperatuuraa - apmeeram tikpat, cik 10w40 pussinteetika. Smile es gan papeetiitu eljljas suukni un hidraulikas pievadus sadalenei un meegjinaatu 0w30... ja motors viss ir topkondishens, tad viss buus ok. bet ja sadalenju hidraulikai kaukur buus suuce vai eljljas suuknis buus padilis, tad eljljas suuknis nespees piekviekt to eljljas pateerinju un vismaz nestraadaas VVTL-i mehaanisms, vai arii zudiis eljljas spiediens...

par visaadaam piedevaam - es ljoti uzmaniitos, teu tur cilindri ir bez chaulaam, ar metal matrix compound paarklaajumu. taa kaa nau nekaada info, kaads ir taa kompoziita sastaavs, tad es nekaa nevaru noveerteet, kaa uz to iedarbosies visaada kjiimija...

Vetal rakstīja:
ParaTr00per rakstīja:

eļļas spiediens ir nepieciešams *pietiekams*, nevis "jo augstāks, jo labāks". motoram svarīgāks ir nevis augsts eļļas spiediens, bet tieši liela eļļas caurplūde.
bet ar to visu kad nonem 150zs un vairak no cilindra, tur var nepietikt ari 10W-60 "pleves stipruma"

ParaTr00per rakstīja:
Vetal rakstīja:
ParaTr00per rakstīja:

eļļas spiediens ir nepieciešams *pietiekams*, nevis "jo augstāks, jo labāks". motoram svarīgāks ir nevis augsts eļļas spiediens, bet tieši liela eļļas caurplūde.
bet ar to visu kad nonem 150zs un vairak no cilindra, tur var nepietikt ari 10W-60 "pleves stipruma"

veelreiz veersiishu uzmaniibu, ka pleeves stiprumam nav tieshas sakariibas ar eljljas biezumu. protams, 10w60 kastrolis buus ar kaartu labaaks par izlejamu noname 10w40 pussinteetiku, bet ne taapeec, ka eljlja biezaaka. biezaakai eljljai pleeve buus biezaaka, bet ne obligati mehaaniski izturiigaaka. biezaaku eljlju vajag, ja motors ir "shkjirbains" vai detaljas ir raupjas - plaanaa eljljas pleeve nespees aizpildiit visas plaisas / rievas un buus detalju briivkustiiba => motors grabees. ideaalaa pasaulee, "sfeeriskajam zirgam vakuumaa", eljljas pleevei jaabuut 1 molekulu biezai, mehaaniski nepaarraujamai un ar ideaali pluustamiibu. praktiski jaacenshas tureet to eljljas pleevi peec iespeejas plaanaaku, lai detaljas labaak atdotu siltumu viena otrai, ar peec iespeejas lielaaku nepaarraujamiibu (shear strength), lai neveidotos sausaa berze un peec iespeejas shkjidraaku, lai aizstaatu uzkarsusho un piesaarnjoto eljlju ar veesu un izfiltreetu.
Skatīt lietotāja(-u) profilu(-s) Sūtīt privātu vēstuli Apciemot ziņotāja interneta lapu
Vetal
Specnaz
Specnaz

Ziņas: 753
Atrašanās vieta: Riga - Geneva

ZiņaZiņots: Pir Sep 27, 2010 8:26 am    
Pie mums kkur var nopirkt Fuchs/Silkolene Pro S?

BriinumsBo
iedomīgs vējagailis

ZiņaZiņots: Pir Sep 27, 2010 8:49 am    
Vetal rakstīja:

mans quicksearch neko neatrada vismaz latvijas internetaa :shura:
bet te ir: http://www.opieoils.co.uk/ ja uzliksi vinju uzliimi, veel kkaadu skidonu iedos..
Skatīt lietotāja(-u) profilu(-s) Sūtīt privātu vēstuli Apciemot ziņotāja interneta lapu
Vetal
Specnaz
Specnaz

ZiņaZiņots: Pir Sep 27, 2010 9:06 am    
BriinumsBo rakstīja:
Vetal rakstīja:

mans quicksearch neko neatrada vismaz latvijas internetaa :shura:
bet te ir: http://www.opieoils.co.uk/ ja uzliksi vinju uzliimi, veel kkaadu skidonu iedos..
yepp bet shipping no viniem vel 30, ja pareizi atceros

ParaTr00per
Brigadieris
Brigadieris

Ziņas: 421

ZiņaZiņots: Pir Sep 27, 2010 10:09 am    
Vetal rakstīja:

zl uz "fuchs" izmeta SIA Revers, ja jau vinji kauko ievazaa no Fuchs, tad varbuut arii tev intereseejosho produktu...
Skatīt lietotāja(-u) profilu(-s) Sūtīt privātu vēstuli
BriinumsBo
iedomīgs vējagailis

ZiņaZiņots: Pir Sep 27, 2010 10:50 am    
palasot dazhaadus garos rakstus, piem,

http://www.ratwell.com/technical/OilSelection.html
http://www.carbibles.com/engineoil_bible.html
http://www.svmgcc.org/tech_tips/oil_is_killing.htm

pazūd cilvēcīga skaidrība par eļļas izvēli :shura:

īsumā no rakstiem - kamēr līdz 2000 gadam pirmajā vietā bija zinātne un tehnoloģiju attīstība, lai iegūtu izturīgāku eļļu, kas maksimāli aizsargā motoru (ar visādiem gudriem piejaukumiem), tad tagad tos piejaukumus (visaadi cinki, fosfori, sulfāti, man ķīmijā negāja) ņem ārā - "lai padarītu pasauli zaļāku". t.i. kamēr tie piejaukumi uzlabo eļļas kvalitāti, tajā pašā laikā viņi bojā katalizatorus, filtrus, u.c. figņas, rezultātā padarot auto nedraudzīgu videi.

salīdzinot vairāku brendu dažādas viskozitātes eļļu tehniskos datus (PDF) novēroju:
- ar augstāku viskozitātes indeksu (mazākas izmaiņas temperatūras iespaidā) ir eļļas tieši ar lielāku piejaukumu saturu.
- "krutām racing" eļļām paradoksāli ir zems "Flash Point" (aizdegšanās), līdz ar to ja lieto street motoram un maina reti, laika gaitā eļļa būs zaudējusi kvalitāti -> vēl zemāks flash point -> pļurkt.
- cipari 5w40 ir tikai "general guideline" un dažreiz viena brenda 0w40 ir cita brenda 10w40 vai 5w30 u.c.
- kopš API standartiem SL (tagad SM) un dīzeļu CF (tagad CH) aizvien vairāk tiek limitēti piejaukumi, tāpēc jaunākās superduper eļļas varbūt ir labas ikdienas paarvietošanās līdzeklim, bet jaudīgam street motoram vajag labi pameklēt eļļu, kam kvalitāte ir prioritāte nevis dabas saudzēšanas burbulis. Diemžēl labi ja 1/10 daļai eļļas pudelēm ir virsū vajadzīgie parametri.

protams var arībūt ka dzīvē tas viss ir savādāk kā uz papīra. bet ja viss galīgi pie kājas, ņemam motul/castrol/mobil/superbrandYO 5w40, kam nav virsū visādas "environment/catalyzer protection" vai citas zaļas un modīgas bļitkas, un braucam lieki nedomājot.
BriinumsBo
iedomīgs vējagailis

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 9:20 am    
soulfreak rakstīja:
BriinumsBo rakstīja:
kur leetaak tirgo Mobil elljas? shobriid domaju ieliet Mobil1 0w40

kāda tām ēļļām ir atšķirība, ja piemēram ņem Castrol EDGE un Motul? Indeksi it kā vienādi, bet kāda ir būtiskās atšķirības, piedevas vai kā?

rekur citaats tieshi par mobil un castrol 0w40 salidzinajumu: "Anyway,both are great products and as always we are trying to answer which fashion model is prettier , Haidi Klum or Andrianna Sklenarikova. Laughing"
castrol 0w40 peec datiem ir diezgan liidziiga, pour point ir rakstiits paarspiileeti zems, piejaukumi ir par 40% mazaak. nu iisteniibaa kursh pirmais traapiisies pa rokai un pa kaadiem ~30ls/4L, to arii lieshu.
Peec "approval" var redzēt ka Mobil1 trūkst C2/C3 reitinga, kas atbild par piejaukumu daudzuma ierobežošanu lai nebojātu katalizatoru (saudzētu dabu). Tā kā man nav katalizatora, tad esmu PAR piejaukumiem Laughing kautkādi analisti gan saka ka mobil1 0w40 diezgan aatri nobirst līdz 0w30/0w20. es tāpat vairāk pa 3k km nebraucu, domāju būs ok..
BriinumsBo
iedomīgs vējagailis

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 9:27 am    
p.s. arī visas Mobil1 eļļas kas nopērkamas Latvijā, ieskaitot 5w50 rally formula, ir tāds mērenais gājiens standartiem. ir atsevišķa mobil1 eļļu līnija špoortam, kur visiem produktiem cinka un fosfora saturs ir 2~2.5 reizes lielāks, bet tā tikai online šopā štatos..
Vetal
Specnaz
Specnaz

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 9:36 am    
par GTX nesen lasiju ka nav tas labakais variants

Pēdējo labojumu veicis Vetal Tre Sep 29, 2010 4:59 pm; pavisam labots 1 reizi
soulfreak
motorists

Ziņas: 4422
Atrašanās vieta: Jamaicawa

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 9:54 am    
tad lūdzu visi GURU un testētāji, izsakiet labākos variantus, zīmoli un konkrētas preces! Es kaut kā esmu pieradis vislaik to EDGE liet, bet motors tāpat kaujas diezgan struaji nost Rolling Eyes

Brigadieris

Ziņas: 360
Atrašanās vieta: Sigulda - Rīga

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 12:43 pm    
Es jau kādus 5 gadus leju tikai Motul. Man darbā arī visa tehnika strādā ar motul, nav lēti - ir firmas ka tādas pašas markas eļļu piedāvā uz pusi lētāk (iet runa par motoru un hidrauliskajām eļļām) .
Cik atceros pirms vairākiem gadiem mūsu uzņēmuma galvenais mehāniķis sapirka dažādas latvijā nopērkamas eļļas un aizveda uz labaratoriju - vislabākos rezultātu parādija motul. Vēl slavējot Motul Laughing varu pateikt ka mūsu tehnikas hidrauliskie sūkņi ir nogājuši divreiz vairāk motorstundas kā konkurentiem, kas izmanto Lotus eļļu.
ParaTr00per
Brigadieris
Brigadieris

Ziņas: 421

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 4:38 pm    
soulfreak rakstīja:
tad lūdzu visi GURU un testētāji, izsakiet labākos variantus, zīmoli un konkrētas preces! Es kaut kā esmu pieradis vislaik to EDGE liet, bet motors tāpat kaujas diezgan struaji nost Rolling Eyes

es arii neko sliktu par motulu nevaru pateikt, pats lietoju saviem auto ne pirmo piecgadi. bet ir cilveeki kas suudzaas par nograbeejushiem motoriem tieshi deelj sliktaa motula...
domaaju, ka milziigas atshkjiriibas viena liimenja razhotaaju viena cenu diapazona eljljaam nebuus, bet apgalvot, neredzot pilnu tehnisku dokumentaaciju katrai no eljljaam, noteikti negribeetu. Smile arii motori ir dazhaadi un es nezinu, varbuut MMC cilinda paarklaajumam ir kaadas speciaalas prasiibas pret eljljaam? nav kaadi toyotas ieteikumi?
Vetal
Specnaz
Specnaz

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 4:59 pm    
atvainojos, sajaucu. Edge ir labs, GTX otradi...

BriinumsBo
iedomīgs vējagailis

ZiņaZiņots: Tre Sep 29, 2010 9:41 pm    
nu EDGE ir catrol ķipa "špõrt edišn" eļļas..
Nazitis
Z driver

Ziņas: 369

ZiņaZiņots: Cet Jan 27, 2011 4:21 pm    
ParaTr00per rakstīja:
soulfreak rakstīja:

es arii neko sliktu par motulu nevaru pateikt, pats lietoju saviem auto ne pirmo piecgadi. bet ir cilveeki kas suudzaas par nograbeejushiem motoriem tieshi deelj sliktaa motula...
domaaju, ka milziigas atshkjiriibas viena liimenja razhotaaju viena cenu diapazona eljljaam nebuus, bet apgalvot, neredzot pilnu tehnisku dokumentaaciju katrai no eljljaam, noteikti negribeetu. Smile arii motori ir dazhaadi un es nezinu, varbuut MMC cilinda paarklaajumam ir kaadas speciaalas prasiibas pret eljljaam? nav kaadi toyotas ieteikumi?

Interesanti kadu ellu varetu ieteikt manam dragsterim ieliet ? Loti liela slodze bet isu laiku , 10 sek.
Attēlot ziņas sākot no iepriekšējās:   
Ievietot jaunu tēmu   Atbildēt    FORUM -> Ar auto saistīts bazars Laiks ir: GMT - 10 stundas
Iet uz lapu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nākošais
Lapa 1 no 8

© 2012 Japcar - japāņu auto klubs
Latvijas Reitingi on-line.lv Auto/moto Auto_moto

TOP japcar.lv